Kendin şekerini kendin üret ve Beyaz Şekeri Evine Sokma
İçerik
NOT: Sitem bilgi amaçlıdır. Ticaretini yapmıyorum. Lazım olduğunda ben de sizin gibi, internetten satın alıyorum.
ŞEKERLİ OT NEDİR: Stevia, şeker otu, bal yaprağı, şeker yaprağı ve tatlı yaprak olarak da
bilinmektedir (https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/531202)
RİZE'DE YETİŞMEZMİŞ ! Allah akıl versin. Yetişmez de ben nasıl yetiştirdim? Hem de hiç hizmet istemiyor. Arsız bir bitki. şimdi kendi ürettiklerimden bir kaçını koyuyorum:
SEÇKİN ÖZELLİKLERİİ ORGANİKTİR. ŞEKERDEN 30 KAT ŞEKERLİ OLDUĞU HALDE ŞEKER HASTASINA SERBEST. KALORİSİ YOK. KİLO YAPMAZ. YÜKSEK TANSİYONA İYİ GELİR. MUCİZE BİR BİTKİ.
Son rasladığım bir akademik yazıya göre, antioksidan özelliği yanında ANTI MİKROBİYAL özelliği de bulunmaktadır.
Yani Mikroorganizmaların (mikropların) ölümüne neden olan, çoğalmalarını önleyen veya gelişmelerini durduran kimyasal veya biyolojik madde. Antibiyotik ilaçlar kimyasal maddeye örnektirler. Yani buna göre şekerli ot aynı zamanda doğal (organik) bir antimikrobiyal etkili bir tatlandırıcıdır. Gerçekten harıka
Şeker Otunun özelliklerini hem Ziraat Fakultsinde hoca; hem de meyve fidancılığı alanında bir çok ilke imza atan ve yenilik getiren Dr Emine Tanriev'den dinleyelim:
NASIL DEMLENİR?:
KULLANILIŞI: SADECE YAPRAKLARI İHLAMUR GİBİ KURUTULUR. ÇAY GİBİ DEMLENİR. ŞEKERİ SUYA GEÇER. TATLIYA, BAKLAVAYA, ÇAYA KAHVEEYE O ŞEKER ŞERBETİNDEN KULLANILIR. Buz dolabında 3-4 gün saklanabilir.
TADI NASILDIR: Sadece yaprakları alınıp kurutulur. Eğer sap ve gövdesi katılırsa acıdır. İlk kullanan biraz acılık duyarsa da; alışıldığında o acılık tatlılığa dönüşür.
YETİŞTİRİLMESİ: İNTERNETTEN FİDE ALINIR. FİDE )BAHÇEDE, BALKONDA, ODAMIZDA, SALONDA, MUTFAKTA SAKSİ YAPILARAK YETİŞİR. ARSIZ BİR BİTKİ OLUP İSTEKLERİ AZDIR KOLAYDIR.
Değerli okuyucu. İnternette, hatta Türkiye'de her konuda bilgi kirliği bulunduğundan, biz Üniversitelerimizde ders okutan akademisyenlere güvenmek kanaatında olduğumdan, daaha çok akademisyenler yer vereceğiz. Akademisyenler varken benim bir görüşüm, etki ve katkım olamaz. Koyduğum videoları tıkladığınızda her şeyi kendilerinden dinlayalım. Lütfen tıklayınız:
ÇOK FAYDALI BİR PROJE
REKTÖR PROF DR MEHMET TURGUT
(Dahiliye Ve Çocuk Hastalıkları Kürsüsü Başkanı)
Adıyaman'da
TÜTÜN YERİNE
ŞEKER OTU VE LAVANTA
ÜRETİLECEK
Değerli Okuyucu. Adıyaman Üniversitesi de şeker otunun önemini anlamış. Tütün Bölgesi olan Adıyamanda şeker otu ve lavantayı üretmek için adımları atmış. Çalışmaları başlatmıştır. Rektör Mehmet Turgut Bey bu işin öncülüğünü yapmakatadır. İnşallah devamını getirir.
önce videodan kendisini izleyelim:
PROF DR MEHMET TUGUT ADIYAMAN ÜN. REKTÖRÜ DAHİLİYE VE ÇOCUK HAS. HOCASI
REKTÖR PROF DR MEHMET TURGUT Dahiliye Ve Çocuk Hastalıkları Kürsüsü Başkanı
Adıyaman Üniversitesi tarafından, kentin gelir kaynaklarından tütüne alternatif olması amacıyla ilk kez ekimi yapılan lavanta ve şeker otundan verim alınması halinde, bu iki ürünün üretim alanı genişletilecek - Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut:
- " Adıyaman , tütünün yoğun olarak ekildiği bir il. Son yıllarda tütünde sıkıntılar var. Acaba biz çiftçilerimize öncü olabilir miyiz, stevia ve lavantayı tütünün yerine koyabilir miyiz diye deneme üretimine başladık"
- "Bu yıl 550 metrekare alanda bin 50 kök şeker otu ektik. Bu iki ürünü önümüzdeki yıl daha geniş bir alana dikeceğiz. Çiftçilere öncü olmak istiyoruz"ADIYAMAN (AA) - KEMAL KARAGÖZ - Adıyaman Üniversitesi (ADYÜ) ve Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) iş birliğiyle, kentin gelir kaynaklarından tütüne alternatif olması amacıyla lavanta ve şeker otunda (stevia) ilk deneme ekimi yapıldı.Tarım Ürünleri ve Teknolojisi Fakültesinin sahasında, bu yıl ilk kez, 550 metrekarelik alanda şeker otu ve lavanta bitkisi ekildi. GAP İdaresinin 400 bin liralık ödenekle desteklediği projede, iki üründen kaliteli ve yüksek verim bekleniyor. Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Turgut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, halk arasında bilinen şeker otu ve lavantanın, tıbbi ve aromatik bitkiler olduğunu belirterek
" Adıyaman , tütünün yoğun olarak ekildiği bir il. Son yıllarda tütünde sıkıntılar var. Acaba biz çiftçilerimize öncü olabilir miyiz, stevia ve lavantayı tütünün yerine koyabilir miyiz diye deneme üretimine başladık." dedi.
Ana vatanı Güney Amerika olan ve stevianın, özellikle Japonya'da üretilip tüketilen tıbbi bir bitki olduğunu dile getiren Turgut, "Şeker pancarından daha düşük verim elde edilmesine rağmen Sakkaroz'dan 300 kat daha çok şeker elde edebiliyoruz. Dekarına yaklaşık bin 200 kilogram kuru yapraklarını elde edebiliyoruz. Dünya nüfusuna baktığımız zaman her 11 kişiden biri diyabet hastası. Ülkemizde de diyabet oranı yüzde 13,7'dir. Dolayısıyla stevia, insülin direncini azaltan, şekeri yükseltmeyen organik bir bitkidir. Şeker otu, hamile kadınların kullanabildiği ve kanserojen olmadığı kanıtlanmış bir bitki. Piyasada da satılıyor." diye konuştu.
- "Çiftçilere öncü olmak istiyoruz Adıyaman Üniversitesi ve GAP İdaresi arasında yapılan iki proje kapsamında, şeker otu ve lavanta üretimine başladıklarını anlatan Turgut, şöyle devam etti:"Şeker otunun hasadını da yaptık. Bu bitkiyi bu yıl ektik. Şeker otunun kuru yapraklarını da tüketebilirsiniz. Adıyaman , tütünün yoğun olarak ekildiği bir il. Son yıllarda tütünde sıkıntılar var. Acaba biz çiftçilerimize öncü olabilir miyiz, stevia ve lavantayı tütünün yerine koyabilir miyiz diye deneme üretimine başladık. Bu yıl 550 metrekare alanda bin 50 kök şeker otu ektik. Bu iki ürünü önümüzdeki yıl daha geniş bir alana dikeceğiz. Çiftçilere öncü olmak istiyoruz."Bu yıl şeker otundan elde ettikleri yaprakları da değerlendirdiklerini ifade eden Turgut, "Yaprakları üniversitede poşetleyip Adıyaman tanıtım günlerinde kullanacağız ve gelen misafirlere ikram edeceğiz. Ben de diyabet hastasıyım ve şeker otunun yapraklarını tüketiyorum" dedi. Turgut, lavanta bitkisinin de yıllık bir bitki olduğunu ve lavanta yağının sabun, şampuan ve kozmetik sanayisinde kullanıldığını söyledi.
Bir çok konuda olduğu gibi şeker otu konusunda medyada bilgi kirliliği vardı. Güveneceğimiz kişiler akademisyenlerdir. Çünkü onlar hayat boyu tek konuyu incelemiş, öğrenmiş, okutmuş, yazmış kişilerdir. Ben de konuyu İtü Gıda Mühendisliği bölümünden bir hanımefendiye yazmıştım. Gelen cevabı aynısıyla aşağıda koydum. Sağolsun. Güzel bilgiler gönderdi. Tarih 11 aralık 2016:
PROF DR DİLEK BOYACIOĞLU
İTÜ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
"Sn Murat Bey,
bahsettiğiniz şeker alternatifi olarak gıda sanayinde de yaygın kullanılan STEVIA isimli tatlandırıcıdır. Bitkisel kaynaklı olması nedeniyle mevcut diğer alternatif tatlandırıcılardan farklıdır ve aslında Güzey Amerika’da yüzyıllardır kullanılmakta olduğu da bilinmektedir. Kompleks şeker yapısından dolayı kalorisi yoktur, fermente edilmez. Bu nedenle de özellikle şeker yerine diyabet ürünler için bir alternatif olarak öne çıkmıştır. Elbette gıda güvenliği ve sağlık etkileri üzerine çok çalışma yapılmış durumda; bazıları sağlık yararlarını gösterirken, bazı araştırmalar da endişeleri göstermektedir.
Ancak önemli olan bir bilgi size Amerikan Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) bu bitkinin kaba özütlerini gıda katkı maddesi olarak kullanımını onaylamamıştır. FDA kaba özütlerin kan basıncını düşürmesi ve üreme, kalp ve damar ve böbrek sistemleri üzerinde etkileri olabileceği hususunda uyarı da bulunmuştur. Zira saf olmayan bu bitki özütlerinde çok farklı doğal bileşenler de mevcuttur. Bu nedenle FDA izole kimyasal formunu (saflaştırılmış) gıda katkı maddesi olarak onaylamıştır.
Şeker Otunun Kuru Şekli Şeker Otunun Kuru Şekli
Öte yandan kan basıncını (tansiyon) düşürme etkisi nedeniyle bu tansiyon düşürücü ilaçları (diüretik, kalsiyum bloker vb gibi) doktor tavsiyesi ile kullanan bireylerde kullanımının endişe verici bir durumu ortaya çıkarabilir olduğu da bildirilmektedir. Özellikle insülin ve şeker ilaçları kullanan bireylerinde dikkatlice takip edilmesi gerektiği bildirilmektedir. Bu bitkisel tatlandırıcının çok miktarda kullanılması durumunda alınan diğer ilaçlar ile etkileşim konusunda mutlaka doktor kontrolü olması gerektiği de bildirilmektedir.
Özetle size kaba ekstraktların kullanımını tavsiye edemiyorum, hele büyük miktarlarda kullanımı ile uzun dönemde sakıncalı sağlık etkileri doğabilir. Her bireyin metabolizması özeldir, kişinin sağlığını etkileyen çok sayıda faktör vardır, genelleme yapmak hatalıdır. Ancak genel kural asla aşırı miktarlar kullanılmamalıdır ki 300 yıllık toksikoloji mantığı hala geçerlidir : “Zehiri Zehir yapan dozudur”.
Alternatif bir tatlandırıcıya ihtiyacınız var ise o da hekim kontrolünde saf stevia’yı kullanabilirsiniz. Tatlı tada olan beğeniler, kontrollü olarak değiştirilebilir. Aslında diyet tercihlerimizi tamamen kendimiz belirliyoruz. Özellikle çocuğunuzda öyle bir alternatif tatlandırıcıya neden ihtiyaç duyduğunuzu anlamadım, ümit ederim diyabet değildir. Ancak size tavsiyem tatlı tada olan beğenileri zaman içinde azaltmaya çalışmanız, bir anlamda tat eşiğini düşürmeniz. İnanın her bireyde bu eşik değerleri farklıdır ve kişisel deneyimleri ile ortaya çıkar.
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Kola, kurum misafirhanesinde dair müdürleri ve oda başkanlarına stevia bitkisinin ekimi, yararları ve satışı konusunda seminer verdi. Tarım ve Orman İl Müdürü Cemalettin Çataklı, seminerin çok önemli olduğunu anlatarak katılımcılara teşekkür etti. Prof. Dr. Osman Kola, sitevia bitkisinin Türkiye'de 2008'den beri üretiminin yapıldığını söyledi. Bitkinin üretimi konusunda Zonguldak'ın iklim şartlarının da müsait olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kola, şöyle dedi:
“Sağlık açısından ele aldığımızda stevianın en büyük özelliği sıfır kalorili doğal bir şeker olmasıdır. Normal şekerin 500 kat tatlılığına sahiptir. Kalp ve damar hastalıklarında çok önemli etkileri vardır. Bu açıdan değerlendirdiğimizde Dünyada aslında çokça bilinen bizde ise son yılda ekimi ile bilmeye başlayan ve ilk defa Çaykur tarafından kurulacak bir fabrikasıyla büyük bir hizmet alınacak olan bir bitkidir. Türkiye’de şu anda özellikle kıyı bölgelerde yetiştiriliyor. Türkiye’de 68 ilde çok kolaylıkla yetişebildiğini gördük. Zonguldak gün ışığı anlamında çok zengin bir şehir olması sebebiyle ve rutubet oranı destekleme sebebiyle şeker otunun yetiştirilmesinde uygun bir bölgedir."
Prof Dr Adnan Saracoğlu ve Şekerli Ot.
Canlı izlemek için Tıklayınız
Adnan Saracoğlu Kimdir: İbrahim Adnan Saraçoğlu Türk kimyager, akademisyen ve biyoteknoloji ve mikrobiyoloji uzmanı, cumhurbaşkanlığı baş danışmanı.
ARTIK BÜTÜN ÜNİVERSİTELER ŞEKER OTUNA KAPIYI AÇTI. İŞTE ULUDAĞ UNİVERSİTESİ Uludağ Üniversitesi Yenişehir İbrahim Orhan Meslek Yüksekokulu Seracılık bölümü tarafından yetiştirilmeye başlanan şeker otu (Stevia), birçok hastalığa deva oluyor.
Seracılık Bölümü Öğretim Görevlisi Hakan Erdoğan, şeker hastalığının dünyada son derece yaygın bir hastalık olduğunu, şeker otunun bu bakımdan çok önemli olduğunu söyledi. Bu bitkinin yapraklarından elde edilen sitefiyozit maddesinin insan beyni tarafından şeker olarak anlaşıldığını ifade eden Erdoğan, “Sanayi olarak üretildiğinde normalden 300 kat daha tatlı algılanma kapasitesi olan bir üründür. Bu bitkiyi kullanan şeker hastalarının kan şekerlerinin düştüğü tespit edilmiş” diye konuştu.
Hakan Erdoğan, “Bu ürün şekere alternatif olarak çay, kahve ve diğer tatlılarda rahatlıkla kullanılabilir. Çünkü şeker hastaları tatlı yiyemiyor. Yapılan araştırmalarda yüksek tansiyon, asabiyet ve şeker hastalığına iyi geldiği ispatlandı. Türkiye’de fabrikası kurulduğu zaman pancar şekerine önemli bir alternatif olacak. Çünkü şekerin birçok zararı var. Fakat bu ürünün Avrupa Birliği ve dünyanın birçok ülkesinde yapılan araştırmalarda zararının olmadığı görüldü” dedi. https://www.bursahakimiyet.com.tr/bursa/pancar-sekerine-yeni-rakip-153537
ŞEKERLİ OTUN EKONOMİK DEĞERİ
ŞEKER PANCARI DIŞARI, ŞEKER OTU İÇERİ
(ŞEKER PANCARI OUT ŞEKER OTU İN)
İMDAT SÜTLÜOĞLU Eski Çaykur Genel Müdürü Eski Belediye Başkanı,
Eski Devlet Bakanı,
ŞEKERLİ OTUN EKONOMİK DEĞERİ
ALMANYA'DAN İTHAL ŞEKERLİ OTUN TOZ ŞEKERİ: Amanyadan cüval olarak geliyor. kilosu 350-400 liradan piyasaya sürülüyor. Tadı bizim şeker gibi faakat organıik ve enerji içer miyor: