ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ÖNCELİKLİ KONULAR
BEYAZ EKMEK SAĞLIKLI EKMEK DEĞİLDİR - 1

      BEYAZ EKMEK İNTİHARDIR

.

BEYAZ EKMEĞİ KÖPEK YEMİYOR.

Köpekler Hakkında İlginç Bilgiler - İzmir Köpek Eğitimi - Ver Patini

                                                                                                                                                                          SÜPER VALİ RECEP YAZICIOĞLU (1948- 2003)

 

 

https://www.youtube.com/watch?v=yn6GOwO1-sA

 

 

 

 

EKMEK OLAYI NEDİR:
1- EKMEĞİMİZİN GEÇMİŞİ: Ben  70 yaşındayım. 10  yaşındayken köyümde su ile çalışan 7-8 adet un değirmeni vardı. Değirmen taşının boğazına buğday koyartaşın altından un çıkardı. Diğer bir deyışle değirmene bir taraftan buğday girer, diğer taraftan un çıkardı.Bu una  BOĞDA UNU, ekmeğin kabartılması için ekşi mayadan başka bir şey kullanılmaksızın  bu undan yapılan ekmeğe BOĞDA EKMEĞİ derdik. Bugün bu ekemeğe TAM BUĞDAY/TAM/ TAHIL ekmeği denilmektedir. Ben bu çalışmada bu katkısız undan yapılan ekmeğe BOĞDA EKMEĞİ diyeceğim.
2-HAKSIZ REKABET: Devlet tavrını beyaz ekmekten yana tercihini ve ağırlığını koyduğundan; tüketici sağlıklı olduğu, boğda ekmeğini alamamaktadır. Çünkü devlet beyaz ekmeğin fiyatına karıştığı için sağlıksız ekmek ucuz, boğda ekmeğinin % 100 farklı satıldığı fırınlar vardır. Dolayısıyla sağlıksız unu insanlar, sağlıklı kepekli unu hayvanlara yediriyoruz. 

SU DEĞİRMENİ ORGANİK UN VE ORGANİK EKMEK:   

BUĞDAYIN RENGİ VE UNU BEYAZ DEĞİLDİR:

AŞAĞIDAKİ VİDEOLARDA, TRABZON ÇAYKARA İLÇESİNDE ÇALIŞAN DEĞİRMEN.  TIKLA İZLE.


Esmer olan Buğdaydan, Beyaz Un:

Yukarıdaki değirmenin içi dağınık, düzensiz görünebili amma sistem organiktir. Değirmende ne buğdaya, ne de una  el değmez.Son zamanlarda  su değirmenlerin benzeri elektrikli değirmenler  icat edilmiştir. Çünkü bazı kesimlerde ve bazı kişiler eski organik yaşantıya dönmek istemektedirler. BOĞDA EKMEĞİNDEN YANA OLANLAR ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİRLER.

HAKİKİ BOĞDA EKMEĞİ DAİMA ESMERDİR 

Hakiki boğda ekmeği renginden anlaşılır. Allah'ın yarattığı  boğda ekmeğin rengi koyu esmerdir. BİM'de ve Belediye halk ekmek' de satılan ekmek açık esmerdir. Araştırdım: Ekmeğin kabarması için Boğda Ununa  % 15  beyaz un katıldığından rengi açıktır. Yukarıdaki 2. resim de esmerdir. Fakat Güneş ışığı altında biraz açık renk çıkmıştır. 

BUĞDAY VE UNU BEYAZ OLMADIĞI HALDE YEDİĞİNİZ EKMEK NİÇİN BEYAZDIR:

Çok eskiden unu beyazlatmak için benzoil peroksit isminde bir sivilce merhemi kullanılmaktaydı. Daha sonra yasaklandı. Buğdayın kabuğundan ne kadar içeriye inilirse, o oranda un beyazlaşır. Besin kimyası açısından değeri  sıfıra yakındır. Beyaz ekmeği sevenler, buğdayın faydalı kısmını hayvanlara bırakıyor demektir.

YENİ ÖĞRENDİM Kİ:
ESMER PRİNÇ
:                                                                                                                       Değerli okuyucu:  Essmer un, esmer ekmek gördük. peki kabuklu prinç, yanı esmer prinç -diğer adıyla kabuklu prinç (çeltik)- gören var mı? Bir araştrmacı olarak ben de bugüne kadar ne gördüm? Ne de duydum. İşte resimleri:

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Beyaz una koşullandırldığımız gibi, beyaz prince de alıştırıldık. Hem de öyle ki, bugüne -72 yaşıma kadar-  princin kabuğu olduğunu bilmiyordum. Tahmin ediyorum ki, siz de bilmiyorsunuz. Ne fena aldatıldık?  İnternette kabuklu prinç alacak yer bulamadım. Meğer ki, kabuksuz un yediğimiz gibi, hepimiz kabuksuz (=Beyaz) prinç yiyoruz.

UN SANAYI 
İlkokula gittiğim yıllarda köyümde 7-8 değirmen vardı. Liseyi bitirdığımde  yavaş yavaş çalışan değirmenlerin sayısı azaldı. Zaten buğday al. Değirmende sıraya gir. Bekle. Öğüt. İple al arkana. Taşı eve. BU zor gelmeye başladı. Artık köyümüze yol geldi.Araba geldi. Değirmen işi zor. Halbuki çarşıdan almak çok kolay geliyordu. Artık şehirden çuvalla un alınmaya başladı. Hatta parayı köy arabasına verdiğinde un ve tüp eve  kadar getirtilebiliyordu.
BEYAZ MODASI VE İŞLENMİŞ GIDA
Türk halkı beyaz rengi çok sevdi. Gelin odası  veya yatak odasında alınan  esya mutlaka beyazdı. Ben çok iyi hatırlıyorum ki siyah önlük beyaz gömlek moda idi. Değişik renkli gömlekler çok sonraları piyasaya çıktı. Unun be ekmeğin de  beyazı seçiliyordu. Boğda ekmeğinin daha besleyici olduğu son 10-15 yıldan beri konuşulmaktedir.  Günümüzde boğda ekmeğini gören: "O ekmek yenilir mi? Ben yiyemiyorum" dendiğini hala çok duyuyorum. Günümüzde bütün sağlıkçılar: "AZ EKMEK FAKAT MUTLAKA BOĞDA EKMEĞİ" üzerinde birleşmişlerdir. İşte bu konuda görüşler:

Büyük Kanser Hocası ve Cerrahpaşa Tıp Fak. Kanser Enstitüsü Baaşkanı  Prof Dr  Erkan Kopuz boğda ekmeği yenilmesini; beyaz undan kaçınılmasını söylüyor: Tıklayalım:

AŞAĞIDAKİ tIP fAKÜLTESİ ESKİ DERS  KİTABININ 22 SAYFASINA  YAZILDIĞI ÜZERE:

ÖZETİSırf beyaz un ve beyaz prinçle beslenen biz insanlar gibi; beyaz un ve beyaz prinçle beslenen güvercin ölmek üzere iken aynı güvercin prinç kabuğu ve  buğday kabuğuyla  beslenince kendine gelip canlanıyor (2. resim). Kitabın kapağı ve ilgili 22. sayfası aaşağıdadır. 

Kitabı Cerrah Paşa Tıp Fakültesi Kütüphanesinde buldum. Üzerinde kütüphanenin mühürü görülmektedir




TIBBI BİYOKİMYA/ VİTAMİNLER

Bu kitabı öğretmenliğimin ilk yıllarında aldım. Rahmetli Dr Mehmet Afşin ile birlikte inceledim. Okudum. Anlayamadığım yerleri bana izah etti. Daha sonra birisine verdim. Kayboldu. Emekli olduktan sonra İstanbul'a geldiğimde  CerrahPaşa Tıp Fakultesi Kütüphanesinde buldum. Kitabın ön kapağı ile 22. sayfasını aşağıya koydum.

Kitabın kapağında Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kütüphanesinin  mühürü de görülmektedir.
 


Yukarıdaki k,tabın 21. sayfasnda yazdığı üzere, buğdayın beyaz unuyla beslenen güvercin çökmüş (üstteki), ayno güvercini buğdayın kabuğuyla besleyince yeniden canlanmış, kendine gelmiş ve eski sağlığına kavuşmuştur.

Günümüzdeki gençler, özellikle genç kadınları bu kadar güçsüz ve zayıf olmalarının nedenlerinden en önemlisi BEYAZ EKMEKTİR.