ÇEVRECİ, TÜKETİCİ, ARAŞTIRMACI
ORGANİK TARIM
Gübre Nedir?
BESLEME NEDİR: Nasıl ki, insan ve hayvanların çeşitli besinlere ihtiyacı varsa, yerden biten her varlığın (ot, çay, sebze ve meyve ve Ormandaki büyük ağaçların  da beslenmeye ihtiyacı vardır. Beslenme yönünden insanlar için tıp bilimi; hayvanlar için veterinerlik; bitkiler için de ziraat fakultelerinde "Bitki Besleme ve Toprak Bilimi" bölümünde  ele alınır. Yerden biten her bitkiyi besleyen bu besin guruplarına da gübre denir.


 

  • ÖZETHayvan gübreleri makro besin (NPK) yönünden çok fakirdir.  100 kilo kompoze    gübrede 25 kilo yapay  azot vardır. Mesela benim komşum çaylığını bol miktarda hayvan gübresiyle serdi. Ama ürün alamadı. Çünkü çay bitkisi yüksek oranda azot istiyor.  Oysa ki 25 kilo organik azot için  tam 5 ton hayvan gübresi gerekli. Bu işin bir başka yol  da organik azot ve fosforla hayvan gübresini güçlendirmek. Hayvan kan ve kemiklerinden  üretilen hayvan kan unu  ve kemik unu kullanmaktan başka çare yoktur. 1 gram hayvan kanı ve bir parça hayvan kemiğini zayi etmezsek ve yem sanayinde kullanmasak büyük ölçüde Türkiye’nin organik gübre sorunu çözülür. Kan ve kemik gübresi  hayvan gübresiyle karıştırılarak  vurulabildiği gibi tek başına da çaya vurulabilir. Ben kendi çaylıklarıma, kan ve kemik unu gübresi vurmayı çok isterim. İlk ben alacağım.                                                                                         
  • KONUNUN DİĞER YÖNLERİ

    Bitkisel Beslenme Nedir: Yerden biten – tüm sebze fideleri, meyve ağaçları, tahıl çeşitleri, çay, ormandaki her ağaç vs – bitki başlığı  altında  ele alınır. Verim almak için  bunların  uygun gübreyle beslenmesine de bitkisel besleme  denir. Aşağıda yer alan ve almayan tüm bitkilerin beslenmesi, "Bitki Besleme Ve Toprak Bilimi" başlığı altında değerlendirilir.  şu farkla ki, her bitkinin NPK  ihtiyacı ve oraanları değişebilir.

 

GÜBRE İTHALATI: Yukarıdaki güzellikler gübresiz üretilemez. Gübrenin hammaddesi Türkiye'de bulunmadığından ithal edilmek zorunda. Türkiye dış açığı azaltabilmek için kuru (dolar ve avroyu) yüksek tutmak zorunda. Çünkü bizde olmayan bir madde.

Türkiye bübreyi yurt dışından ve hammaddesine  1,1 milyar dolar ödeyerek ithal ediyor. Hatta  2019 yılında 1,2 milyar dolar ödendi.


https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/gubre-icin-5-yilda-5-6-milyar-dolar-ithalat-yapildi/1695958